Profesionalni Chiptuning – remap
Softversko uklanjanje EGR/AGR
Softversko uklanjanje DPF/FAP, Regeneracija
Hott start / Cold start
Decat
Add blue
Vmax
Swirl Flaps
START / STOP System
DTC
Anti lag
Launch control
Pop & bang/crackle map
Hard Cut limiter (diesel)
Dijagnostika
Popravka i kodiranje ključeva

Često Postavljena Pitanja

Šta je to Chiptuning
 • Chiptuning je proces modifikacije softvera u računaru motora (ECU-a), a u cilju bolje optimizacije rada motora, što se prije svega ogleda u povećanju konjskih snaga, i što je mozda značajnije obrtnog momenta automobila, ekonomičnosti i poboljšanju emisije izduvnih gasova.
 • Kako izgleda proces Chiptuning-a?
 • Proces obuhvata najprije dijagnostikovanje trenutnog stanja vozila, Dyno testove i očitavanje parametara i snage motora u originalnom stanju. Slijedi modifikacija softvera, nakon čega se serijom konačnih Dyno testova i proverom dijagnostičkih parametara ispituje dobijeni rezultat i vrši kontrola da bi se izbjegle skupe posledice.
 •  Zašto svakom automobilu treba poseban softver?
 • Ono što se mora naglasiti, ne postoji univerzalni softver koji može da radi i postiže isti efekat u svakom automobilu, jer ni jedan automobil nije u istom stanju, pa ni oni sa fabričke trake. Proizvođačima treba previše vremena i novca da bi individualno razvijali svaki motor. Stoga oni obezbeđuju prostor za modifikaciju. Osnovni alat profesionalne tjunerske kuće je Dyno tester kojim tjuner pre početka bilo kakve modifikacije ispita pravo stanje komponenti motora, a zatim tom stanju prilagodi novi softver.
 •  Koliko traje Chiptuning proces?
 • Proces profesionalno odrađenog Chiptuninga traje u proseku do 4 sata. Treba imati na umu da se svaki automobil individualno prilagođava i često ga je potrebno više puta testirati dok rezultat ne bude savršen. Vraćamo automobile kada parametre motora dovedemo u željeni, odnosno idealan, položaj.
 •  Da li je Chiptuning štetan za motor?
 • Ne, osim ako se uradi neprofesionalno sa lošim alatom i lošim mapama. Stage 1 remap se radi u sigurnosnim granicama i 100% je pouzdan i garantuje dug životni vek motora.
 • Koje su prednosti Chiptuninga?
 • Prednosti su mnogobrojne, a izdvajamo:
 • veće uživanje u vožnji
 • bezbednije (sigurnije) preticanje
 • više obrtnog momenta (kada je automobil pod teretom, prikolica…)
 • manja potrošnja goriva
 • Koji su nedostaci Chiptuninga?
 • Može zvučati čudno ali nedostaci ne postoje.
 • Koje su posledice za fabričke garancije?
 • Chiptuning je potpuno nevidljiv za sve dilere i nema razloga za istek garancije. Pored toga:
 • Remap se u svakom trenutku moze poništiti i vratiti na originalan
 • Većini proizvođača ne smeta chiptuning ako je profesionalno izveden
 • Zašto postoje velike razlike u ceni Chiptuninga?
 • Tjuneri koji rade sa univerzalnim podešavanjima ne mogu postići isti rezultat kao što se postiže finim podešavanjima. Da bi dobili visok rezultat mnogi previše isforsiraju određene parametre kao što je turbo pritisak, što naravno nije dobro za motor.
 • Ljudi često pitaju kako to da tjuner X ima isto konjskih snaga kao tjuner Y a košta dosta jeftinije. Odgovor je jednostavan, u pitanju je drugačija modifikacija koja daje približno identičan rezultat, ali razlika je u pouzdanosti, voznim osobinama, potrošnji goriva itd. Jeftinije je u ovom slučaju skuplje.
 • Softver automobila je celina u čiji razvoj fabrike ulazu milione evra, a Vama neko nudi modifikaciju istog za par desetina evra i pri tom ima zaradu.
 • Osnovni alat profesionalne tuning kuce su Dyno testeri poslednje generacije i najsavremenija kompjuterska oprema vrhunskih proizvođača, a to nije jeftina investicija. Zainteresovani klijent se pre svega mora dobro raspitati za reputaciju i postupak rada tjunerske kuće.
   Tipovi Remapa
   Chiptuning može biti odrađen na nekoliko načina i to sve u zavisnosti od modela i vrste vozila.
 • OBD
   OBD je najjednostavniji i najčešće korišćen način čitanja i upisivanja memorije motornog računara (ECU-A). ATM dileri ce kroz dijagnostički port (OBD) isčitati vaš motorni računar, a posle modifikacije na softveru ,upisati modifikovan softver sa poboljšanim performansama.
Prednosti OBD čitanja i pisanja su : Nema skidanja motornog računara, nema lemljenja na ploči, brzo i jednostavno vraćanje na fabrička podešavanja.
 • BDM
   Ovaj vid čitanja i upisivanja motornog računara je vrlo čest na vozilima novije generacije, zahtijeva skidanje motornog računara sa vozila. Za ovu vrstu isčitavanja i upisivanja koristi se BDM port koji se nalazi na štampanoj ploči a na njega se konektujemo pomoću specijalnih adaptera koji su namijenjeni za naše uređaje.
Čitav postupak se odrađuje na “stolu” i određeni modeli ECU-a zahtijevaju letovanje na ploči
 •   BOOT
   Danas je sve vise motornih računara opremljeno sa dodatnim zaštitama, Ovakvi vidovi zaštite ne dozvoljavaju OBD čitanje a ni pisanje na određenim računarima.
Za ovakav vid rada je potrebno skinuti računar sa vozila, a zatim se  ECU mora otključati u BOOT mode-u. Ovaj postupak zahtijeva skidanje motornog računara sa vozila, zatim otvaranje, i letovanje na ploči.
 • EPROM
   Ovakav način isčitavanja i upisivanja softvera se radi na starijim vozilima recimo od 95. do 2000 godine. Eprom je memorijsko kolo koje se mora skinuti sa ploče računara, zatim se isčitava sa EPROM programatorima, za ovu proceduru je takođe potrebno skinuti motorni računar sa vozila. Ovaj način zahtijeva malo više vremena jer je neke EPROME prilikom programiranja potrebno i zamijeniti sa novim.

 

   EGR. DPF OFF
 
   DPF / FAP OFF – iskljucivanje filtera dizelskih čestica tako da se isti moze i fizički odstraniti a motor ce raditi normalno bez ikakvih posledica a pri tome će te uštedjeti mnogo novca jer su filteri jako skupi a zamjenom Vam niko ne garantuje da se greška nece javiti ponovo nakon nekog vremena.
Sve veci broj uvezenih polovnih vozila ima ugradjen Diesel Particle Filter ili skraceno DPF, koji po prelasku na domace uslove eksploatacije, pocinju da stvaraju glavobolje svojim vlasnicima. Naime DPF filter se zapusi, usled vise faktora medju kojima su i prljavo gorivo, predjena kilometraza, stil voznje itd. Ono sto karakterise vozilo koje ima zapusen partikular filter je drastican gubitak snage sto u mnogome utice na bezbednost u saobracaju. Kako je ciscenje istog samo privremeno resenja a zamena prilazi cifri od 1000e poceli smo da nudimo uslugu gasenja DPF I FAP filtera (trajnog uklanjanja filtera).
Filter se ukloni fizicki sa izduvnog sistema, a softver motornog racunara se prilagodi da vise ne obraca paznju na senzore diferencijalnog pritisk’a na ulazu i izlazu iz filtera. Na taj nacin se izbegava mogucnost da auto u voznji padne u “limp home” mod u kojem ima smanjenu snagu.
  EGR OFF – EGR je ventil koji sluzi za regeneraciju izduvnih gasova kad auto radi u mjestu a prvenstveno sluzi kao aspekt zastite okoline, u vecini slucajeva nije dovoljno samo mehanicki blokirati EGR nego se isti mora ugasiti u motornoj elektronici jer ona prepoznaje da je EGR pokvaren i cesto se desi da motor radi u rezervnom modu ili u najbolje slucaju imate indikaciju greske putem lampice na instrument tabli. Mi nudimo rjesenja koja mogucuju trajno ukljanjanja EGR ventila bez ikakvih poslijedica na rad motora.
   Osim DPF i EGR softverskog uklanjanja takođe radimo i ostala uklanjanja.
   HOT / COLD START : Jos jedan problem koji uspjesno rjesavamo modifikacijom motorne elektronike je taj da na odredjenim automobilima pored toga sto je motor mehanicki 100% ispravan desi se da kad je topao tj na radnoj temperaturi ili kad je hladan a narocito zimi morate dugo da alnasujete da bi se motor pokrenuo, to se desava iz razloga fabricke nesavrsenosti software-a koja ne moze da predvidi promjenu parametara zbog habanja motora.. Mi u ovom slucaju imamo rjesenja vrlo efikasna a nasi rezultati su 100% rjesenje vasih problema.
   LAMBDA OFF – Lambda senzor je senzor koji se nalazi u auspuhu a govori motornoj elektronici kakav je kvalitet smjese tj odnosa benzin / zrak u cilindru motora. Cesto se desi da se ove sonde pokvare ili da daju pogresne podatke a to rezultira velikim padom snage motora, enormnim povecanjem potrosnje kao i signalizacijom greske na instrument tabli. Mi Vam nudimo opciju kojojm u samom Software-u iskljucimo potrebu za lambda sondom a motor nakon toga radi bez ikakvih problema. Problem sa lambda sondama je obicno na benzinskim motorima a narocito na turbo benzinskim motorima.
   Za ostala softverska rešenja možete nas kontaktirati.

 

   Uklanjanje motornih grešaka
   Greske motornog računara poznatije kao DTC su alpha numerički kodovi koje motorni računar registruje kad se desi neki problem na vozilu.Ovi kodovi se isčitavaju preko dijagnostičkih uređaja koji se prikopčavaju na OBD džeku automobila.
   Svi dileri ATM chiptuning kompanije koriste profesionalne i originalne dijagnostičke uređaje koji mogu registrovati i obrisati greške na Vašim vozilima. Ako su greške stalne i ako se posle brisanja opet vraćaju, kao npr zaprljan EGR ventil ili greške vezane za partikularni filter, lambda sondu itd, a ne želite da se izlažete velikom trošku za zamjenu ovih djelova , mi imamo rešenje, softversko uklanjanje koje je trajno, i te greške će se maći kao i CHECK ENGINE lampa sa kontrolne table.
   Ovo je spisak kodova svih čestih a stalnih grešaka koje se pojavljuju na motornim računarima:
EGR valve Error code: P2141EGR valve Error code: P2142EGR valve Error code: P2143EGR valve Error code: P2144EGR valve Error code: P2145EGR valve Error code: P2413EGR valve Error code: P3103EGR valve Error code: P0400EGR valve Error code: P0401EGR valve Error code: P0402EGR valve Error code: P0403EGR valve Error code: P0404EGR valve Error code: P0405EGR valve Error code: P0406EGR valve Error code: P0407
EGR valve Error code: P0408
EGR valve Error code: P2425
EGR valve Error code: P0409
EGR valve Error code: P0489
P2002 particulate filter bank 1 – efficiency below threshold
P2003 particulate trap, cylinder bank 2 – efficiency below threshold
P200C Diesel Particulate Filter, bank 1 – overtemperature
P200D Diesel Particulate Filter, cylinder bank 2 – overtemperature
P200E Catalyst, bank 1 – overtemperature
P200F Catalyst, cylinder bank 2 – overtemperature
P2031 Sensor exhaust gas temperature 2, bank 1 – malfunction in circuit
P2032 Sensor exhaust gas temperature 2, bank 1 – circuit low
P2033 sensor exhaust gas temperature 2, bank 1 – circuit high
P2034 sensor exhaust gas temperature 2, cylinder bank 2 – fault circuit
P2035 Sensor exhaust gas temperature 2 cylinder bank 2 – circuit low
P2036 sensor exhaust gas temperature 2, cylinder bank 2 – circuit high
P2080 sensor exhaust gas temperature 1, bank 1 – range-wiring
P2081 sensor exhaust gas temperature 1 bank 1
P2082 sensor exhaust gas temperature 1, cylinder bank 2
P2083 sensor exhaust gas temperature 1, cylinder bank 2
P2084 Sensor exhaust temperature 2, bank 1
P2085 exhaust gas temperature sensor 2 bank 1
P2086 exhaust gas temperature sensor 2, second cylinder bank
P2087 exhaust gas temperature sensor 2, second cylinder bank
P20E2 exhaust temperature sensor 1/2, bank 1
P20E3 exhaust temperature sensor 1/3, bank 1
P20E4 temperature exhaust 2/3 bank 1
P20E5 temperature exhaust 1/2, cylinder bank 2
P2195 Heated oxygen sensor 1, bank 1
P2196 Heated oxygen sensor 1, bank 1
P2197 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2
P2198 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2
P2231 Heated oxygen sensor 1, bank 1
P2232 Heated oxygen sensor 2 , bank 1
P2233 Heated oxygen sensor 3, bank 1
P2234 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2
P2235 Heated oxygen sensor 2, cylinder bank 2
P2236 Heated oxygen sensor 3, cylinder bank 2
P2237 Heated oxygen sensor 1, bank 1
P2238 Heated oxygen sensor 1, bank 1
P2239 lambda sensor 1 cylinder bank 1
P2240 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2
P2241 lambda sensor 1, cylinder bank 2, positive flow control
P2242 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2, positive flow control
P2243 Heated oxygen sensor 1, bank 1, reference voltage
P2244 Heated oxygen sensor 1, bank 1, reference voltage
P2245 Heated oxygen sensor 1 bank 1, reference voltage
P2246 Heated oxygen sensor 1, bank 1, reference voltage
P2247 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2, reference voltage
P2248 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2, reference voltage
P2249 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2, reference voltage
P2250 Heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2, reference voltage
P2251 heated oxygen sensor 1, bank 1, negative flow control
P2252 lambda probe 1 bank 1, negative flow control
P2253 heated oxygen sensor 1, bank 1
P2254 heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2
P2255 heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2
P2256 heated oxygen sensor 1, cylinder bank 2
P2428 Exhaust gas temperature range of cylinders 1 – temperature too high
P2429 exhaust gas temperature, cylinder bank 2 – temperature too high
P242A temperature exhaust 3, bank 1 – malfunction in circuit
P242B temperature exhaust 3, bank 1
P242C temperature exhaust 3, bank 1 – circuit low
P242D temperature exhaust 3, bank 1 – circuit high
P242E temperature exhaust 3, bank 1
P242F Diesel particulate filter – clogging / ash formation
P244A Diesel Particulate Filter – differential pressure too low
P244B Diesel Particulate Filter – differential pressure too high
P244C Diesel Particulate Filter, bank 1 – outlet temperature too low for regeneration
P244D Diesel Particulate Filter, bank 1 – exhaust temperature is too high for regeneration
P244E diesel Particulate Filter, cylinder bank 2 – outlet temperature too low for regeneration
P244F diesel Particulate Filter, cylinder bank 2 – exhaust temperature for regeneration is too high
P245E pressure sensor diesel particulate filter B – fault circuit
P245F Differential pressure sensor diesel particulate filter B – range / power circuit
P2459 regeneration Frequency particulate filter
P2463 Particulate Filter clogged